Kittelfjäll i sommarskrud
Kittelfjäll i sommarskrud

Kittelfjäll – den lilla fjällbyn med den kända stora skidåkningen

Kittelfjäll Värdshus är ritat av den välrenommerade arkitekten Josefina Nordmark och kopplar an till Kittelfjälls småjordbrukskultur med dess ladubyggnader för såväl redskap, djur och hö. Material och färgsättning är hämtat från skogen och fjället. Bakom inredningskonceptet står delägarna Lotta och Jasper Bergström i samverkan med fastighetsägaren Kålårado Invest, Joinery Snickeri i Åre och arkitekten.

I den lilla och genuina fjällbyn Kittelfjäll/Tjiehtele med 200 år på nacken samsas äldre bebyggelse och gamla lägdor med småskaliga nybyggen. Här finns utöver nybyggda Kittelfjäll Värdshus hotell Kittelfjäll med restaurang och bar, Kittelfjäll Skilodge, Hotell Granen, en liftanläggning med skidbod samt Sista utposten där du kan handla och tanka. Byn ligger vackert mellan berget Stuore Giebnie/Kittelfjället och Vajmuojeanoe (hjärtälven)/Vojmån

Kittelfjällets skidområde och dess nedfarter är av naturen formade och levererar glädje och inspiration till skidåkarna. Det finns ingen plats i Sverige där du når en sådan omfattande offpiståkning direkt i skidsystemet genom 40-talet nedfarter i naturliga raviner, glesa björkskogar och böljande åsar. I skidsystemet finns även gott om pistade nedfarter i hela färgskalan – från snälla gröna och blå till de lite mer utmanande svarta. Ett berg som tar hand om dig oavsett hur du vill uppleva ditt vinteräventyr.

Kittelfjället har fostrat en unik samisk syskonskara där hela sex bröder tillhört svenska slalomeliten. Alf, Tore, Bengt-Erik, Sune, Axel och Göte Grahn har alla tagit medaljer på SM, och där Bengt-Erik toppar med att ha varit några sekunder från en vinst i Världsmästerskapen i Portillo, Chile 1966.

Det finns mycket att göra på sommaren i Kittelfjäll

Fjällområdet kring Kittelfjäll omringas av närliggande både snälla och utmanande toppar såväl för randonné eller helikopter. Söderut stoltserar Maaresvaerie/Marsfället 1590, Rejsere/Risfjället 1385, västerut Daevnientjahke/Daunetjahke 1291 och österut österut Kroeneje/Grönfjället 1376 och Gardfjället med sina tre magiska toppar Jillie Skaarjehke 1294, Skaarjehke 1352 och Luvlie Skaarjehke 1372 m ö h.

I dalgången, ett stenkast från oss på Kittelfjäll Värdshus når du de välpreparerade längdspåren där 3 km-slingan är elbelyst. Vackra milspåret tar dig över Vojmån in i Marsfjällens naturreservat och tillbaka.

Skoterlederna tar dig enkelt i alla riktningar till och från byn. På lanthandeln Sista Utposten, köper du ledbevis och skoterledskarta. Notera att söder om Vojmån är det naturreservat och där följer vi självklart anvisade leder.

Fiskesjöar finns det gott om i närområdet och ispimpling är mycket populärt. Fiskekort och kartor finns på lanthandeln.

Välkommen att dela vinterglädjen med oss.

Källa: Boken “Kittelfjäll – från bondesamhälle till skidparadis” av Leif Ewald och Jan Thomasson som kan köpas på Sista Utposten.